11.2. Näkeminen määrää vauhdin

Lasan practical-jaoston harjoitteluun liittyvä keskustelu
Avatar
kuisma
Site Admin
Viestit: 1031
Liittynyt: 04.10.2004, 12:30

11.2. Näkeminen määrää vauhdin

Viesti Kirjoittaja kuisma » 04.02.2020, 17:34

Tämän kerran teema on riittävä tähtäinkuva. Visual patience. Tällä lyhyesti tiivistäen tarkoitetaan kuhunkin erilaiseen maaliin vaadittavaa tähtäinkuvaa, joka pitää nähdä ennen kuin laukaus lähtee.
Nappaan tähän tuolta muutaman vuoden takaa Pertulta tällaisen pohjan, että:
Ammutaan vaihtelevan näköisiä ja kokoisia tauluja esim 2, 10 ja 20m etäisyyksiltä ja sen lisäksi että mietitään missä ja minkä kokoinen se A:n osuma-alue on, mennään noihin tähtäinkuvan fokustyyppeihin. Näistä on Brian Enosin kirjassa, mutta karkeasti kyse on siitä mitä kaikkea tarviaa nähdä jotta saa osuman. 1m päästä puhtaaseen tauluun riittänee melkein että on silmät auki ja pyssy osoittaa tauluun. 50m plateen tarviaa täydellisen tähtäinkuvan, katseen jyvän ylälaidan keskipisteeseen, puristavan laukaisun ja hyvän rekyylituntuman.
Fokukset:
1. Indeksi, osoittaa taulua. Ei tarvia kattoa tähtäimiä kun on niin lähellä ja helppo laaki
2. Näkyy esim. että kuitujyvän täplä on A:n päällä. Hahlosta ei väliä.
3. Jyvä hahlossa ja A:n päällä.
4. Täydellinen tähtäinkuva A:n päällä, katse kohdistettuna jyvään.
5. 4+hyvä puristava laukaus, positiivinen tuntuma rekyylistä ja liipaisun onnistumisesta.
Esim tällainen jako voidaan tehdä. Etäisyydet / haasteet laukauksissa ja niiden vaatimat fokustyypit ovat henkilökohtaisia! Miettikää ampuessanne, minkälaiseen laukaukseen tarvitsette minkäkin fokustyypin. Tai kääntäen, mikä riittää. Palataan tähän myöhemmin uudemman kerran, älkää stressatko liikaa noista kuvauksista, vaan pohtikaa kohdallanne esim. puhtaan taulun kannalta, milloin tarvitsee sen puristavan laukauksenkin täydellisen tähtäinkuvan kaveriksi, tai milloin se kuitujyvän taulun päällä riittää.